Artículo de opinión del “Diari de Balears”

13 01 2011

     Aquí os dejo un artículo de opinión que fue publicado en el Diari de Balears el día 19 de Octubre (2010).

    “Els empresaris del món de la premsa ben aviat s’adonaren que un diari il·lustrat venia més. A mesura que avançava el segle XIX, i en els primers decennis del segle XX, molts de diaris i altres publicacions es varen anar omplint de fotografies i de dibuixos. Deixarem de banda la qüestió de les imatges fotogràfiques, tot i que tenen un interès extraordinari i encara estan poc estudiades. Pel que fa als dibuixos, si bé les fronteres són males de definir, podríem distingir entre caricatura, o retrat de personatges en què se n’exageren els trets fonamentals; humor gràfic en forma d’acudits que combinen text i imatge en una sola vinyeta; i tires de vinyetes, que tenen un caràcter seqüencial, s’identifiquen plenament amb el llenguatge del còmic, i quasi sempre el seu contingut és humorístic.

Precisament l’humor gràfic a la premsa mallorquina durant la Segona República (1931-1936) ha estat el tema d’un documentat treball del jove historiador Galo Molina Roig. Aquest estudi, realitzat sota la meva direcció, va esser llegit recentment a la Universitat de les Illes Balears com a treball de fi de cicle del Màster en Patrimoni Cultural: investigació i gestió, amb un tribunal format pels professors Catalina Cantarellas, Sebastiana Sabater i Sebastià Serra.

L’objectiu de la recerca de Galo Molina era comprovar si els canvis socials, polítics i culturals que sacsejaren els anys de la Segona República també es reflectien en les il·lustracions de la premsa diària de Palma. Durant la seva investigació, ha arribat a localitzar 1.500 il·lustracions de tota mena. El cas del diari La Última Hora és un dels més interessants per la quantitat i varietat de les il·lustracions, si exceptuam l’àmbit estrictament polític, gairebé absent. Això té la seva lògica, ja que el diari fundat per Josep Tous Ferrer sempre va tenir un caràcter modern i comercial, d’incipient premsa de masses, molt allunyada de la premsa més ideològica. Així, incorporava moltes d’il·lustracions perquè feien més atractiu el diari, però evitava els aspectes més polèmics. Es trobava a les antípodes d’El Día, l’òrgan del financer i polític Joan March, que no dubtava a utilitzar l’humor gràfic per a combatre el republicanisme progressista; o d’El Correo de Mallorca, que no oferia il·lustracions si exceptuam una caricatura, molt respectuosa, del papa Lleó XIII.

Les recerques de Galo Molina han documentat que La Última Hora repartia l’humor gràfic per la portada i per diverses seccions del diari, que aleshores tenia vuit pàgines. Els acudits gràfics a les portades foren freqüents el 1931, però després aniran minvant. Amb molt poques excepcions, cerquen un humor senzill o entenedor i fan esment dels problemes entre homes i dones, de jocs de paraules, o de les dificultats per estudiar. A l’interior del diari, de vegades incorporaven acudits gràfics les seccions dedicades a la dona, al teatre i al cinema. El paper de la dona no és gaire afalagador, ja que o bé apareixen senyores grasses objecte de burla o joves primes i formoses motiu de desig.

Pel que fa al còmic pròpiament dit, només abunda a la pàgina infantil, en la qual Galo Molina ha localitzat fins a quatre sèries diferents. Destaca el Gato Félix, un personatge nord-americà creat el 1919, molt interessant pel seu humor gairebé absurd. Una altra sèrie regular, Sanchón, Kokín y Betún en el África del Sur, acumula els tòpics sobre els negres africans, considerats uns éssers inferiors, de vegades caníbals, que sempre han d’esser educats pels blancs superiors, plenament en la línia de Tintín al Congo. En ocasions, en aquesta i en les altres sèries i acudits solts, la violència podia arribar a esser molt explícita.
No hi ha dubte que el camí cap a la modernitat va essent lent i complicat, però aquest món d’il·lustracions i vinyetes també són part del nostre patrimoni cultural.”

                                                                             Antoni Marimón Riutort

Anuncios

Acciones

Información

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s
A %d blogueros les gusta esto: